menulis jepun, korea, dan sebagainya dalam komputer


hai korang,
baru-baru nie ryn ade belajar macam mana nak type dalam bahasa jepun dan korea
acctually, jepun senang sikit CUMA NAK KENE TAHU BAHASA JEPUN JE

oke teruja tak? ke ryn je yang rasa macam tu ? haha
kalau nak jom ikut step nie

STEP 1
  • first, korang kene tekan butang 'start'
  • pastu 'control panel' > 'region' > 'region and setting' > 'keyboard and lagguage' > 'change keyboard'

    STEP 2
  • tekan 'add' (lihat gambar)
  • pilih bahasa jepun dan klik apa yang patut (lihat gambar) dan klik 'ok'

STEP 3
  • lepastu korang tengok dekat 'toolbar' korang
  • lepas tu korang klik dekat 'EN' tu dan buat macam nie (lihat gambar)
    • STEP BONUS: kalau korang tak ada 'EN' tu korang ikut step nie (kalau dah ada skip STEP BONUS nie)
    • kemudian klik dekat huruf 'A' (bagi bahasa jepun) dan klik 'HIRAGANA'
    • kalau toolbar korang jadi macam nie maknanya korang dah berjaya ! tahniah ryn ucapkan !
    oke kalau nak tukar bahasa KOREA
    korang just tukar STEP 2 tu
    korang kenalah pilih bahasa korea, jangan pulak pilih bahasa jepun
    kalau nak pilih dua-dua pun boleh

    TAPI
    KALAU NAK YANG BAHASA KOREA NIE SUSAH SIKIT KORANG KENA HAFAL KEDUDUKAN HURUF KOREA NIE (LIHAT GAMBAR) ATAU KLIK SINI UNTUK TENGOK KEYBOARD TU
    jadi, jangan lupa kalau dah jadi bagitahu ryn
    kalau tak jadi tanyalah ryn ..





    Comments

    Farah Hanis said…
    wahhh boleh try ni :)
    cool girl said…
    tq beri idea.... ;)
    ntah ryn rasa xphm lagi walaupon ryn tujuk mcm mana nk buat..... nie balqis hikhikhik(sebok je nk bagitau nama.. =..= |||)
    gadisbibirseksi said…
    haha try laa ye =)
    balqis : lg ryn ske klau nk sebok kt setiap entri ryn pon xpe :)
    k , jadik . 무ㅜㅛ대ㅜㅎ ㅗㅁㄴ됴ㅐ
    mia said…
    wahhh..jadi la.. owsemm.muahaha :DD
    Benjy said…
    Hi Salam Kenal,

    Benjy suda VOTE blog ini di Blogger & Sosial Media Awards
    2012. Mohon bantuan juga untuk VOTE blog benjystanis dalam
    kategori 'Worst Blog'. Sama-sama membantu secara positif,

    terima kasih.
    Anonymous said…
    nak share skali bole?
    saia nk letak kt blog saia bole?
    Tq~ Aisyah Nakri
    menjadi la cik ryn hihi thank you