Capries Ryn<!-- --><style type="text/css">@import url(https://www.blogger.com/static/v1/v-css/navbar/3334278262-classic.css); div.b-mobile {display:none;} </style> </head> Blog

menulis jepun, korea, dan sebagainya dalam komputer
26 January 2012 | 5:37 PM | 9comments

hai korang,
baru-baru nie ryn ade belajar macam mana nak type dalam bahasa jepun dan korea
acctually, jepun senang sikit CUMA NAK KENE TAHU BAHASA JEPUN JE

oke teruja tak? ke ryn je yang rasa macam tu ? haha
kalau nak jom ikut step nie

STEP 1
  • first, korang kene tekan butang 'start'
  • pastu 'control panel' > 'region' > 'region and setting' > 'keyboard and lagguage' > 'change keyboard'

    STEP 2
  • tekan 'add' (lihat gambar)
  • pilih bahasa jepun dan klik apa yang patut (lihat gambar) dan klik 'ok'

STEP 3
  • lepastu korang tengok dekat 'toolbar' korang
  • lepas tu korang klik dekat 'EN' tu dan buat macam nie (lihat gambar)
    • STEP BONUS: kalau korang tak ada 'EN' tu korang ikut step nie (kalau dah ada skip STEP BONUS nie)
    • kemudian klik dekat huruf 'A' (bagi bahasa jepun) dan klik 'HIRAGANA'
    • kalau toolbar korang jadi macam nie maknanya korang dah berjaya ! tahniah ryn ucapkan !
    oke kalau nak tukar bahasa KOREA
    korang just tukar STEP 2 tu
    korang kenalah pilih bahasa korea, jangan pulak pilih bahasa jepun
    kalau nak pilih dua-dua pun boleh

    TAPI
    KALAU NAK YANG BAHASA KOREA NIE SUSAH SIKIT KORANG KENA HAFAL KEDUDUKAN HURUF KOREA NIE (LIHAT GAMBAR) ATAU KLIK SINI UNTUK TENGOK KEYBOARD TU
    jadi, jangan lupa kalau dah jadi bagitahu ryn
    kalau tak jadi tanyalah ryn ..






    Older Post | Newer Post

    For any inquiries please email to
    hyunryn@gmail.com


    Menu Tabs




    Highlight


    Ryn on Kreko magazine